Permainan Bingo Dan Bagaimana Ia Berevolusi

Bingo, permainan dalam talian popular yang menjadi kemarahan di seluruh dunia, berasal dari abad kelima belas sebagai permainan yang dimainkan dengan papan kayu dan kacang, dan sememangnya sukar pada masa itu untuk menggambarkan revolusi teknologi yang telah menjadikan permainan bingo dalam talian sebagai hiburan berteknologi tinggi hari ini, dimainkan di berjuta-juta rumah.

Perjalanan Bingo dari Itali

Bingo berasal dari abad kelima belas di Itali di mana ia dimainkan sebagai permainan loteri mingguan. Ia menjadi popular secara besar-besaran pada akhir abad kelima belas dan terperangkap di Perancis. Permainan bingo mempunyai keupayaan semula jadi untuk menarik perhatian orang ramai, dan ia menjadi permainan karnival di Jerman, dari mana ia mengembara ke Amerika, dikenali sebagai Beano slot jackpot terbesar.

Bingo datang ke Amerika sebagai permainan khemah yang dimainkan dalam karnival, dan ia dikenali sebagai Beano. Edwin S Lowe, pengasas bingo moden, menyaksikan ia dimainkan pada tahun 1929 dalam karnival di Atlanta. Lowe bermain permainan itu dengan rakannya dan menyedari ia mempunyai potensi besar untuk menjadi popular secara universal.

Tidak lama kemudian, bingo tersebar luas di Amerika, dan kemudian permainan bingo mula dimainkan di UK, Mexico, Asia, Kanada dan Australia.

Permainan amal

Selepas kelahirannya apabila permainan bingo cepat merebak sebagai permainan keluarga, seorang paderi katolik pada abad kesembilan belas berfikir untuk menganjurkan bingo amal untuk mengumpul dana untuk gereja.

Percubaan ini merupakan satu kejayaan besar dan pada tahun 1934, sebahagian besar komuniti gereja telah menganjurkan permainan bingo amal, dan lebih daripada 10,000 permainan bingo mingguan telah dianjurkan.

dewan bingo

Bingo menjadi bukan sahaja permainan keluarga tetapi juga permainan parti dan sumber hiburan popular dalam perhimpunan, dan kegilaan yang semakin meningkat untuk permainan bingo, dengan faedah sosialnya, mula menarik ahli perniagaan yang merancang untuk membuka tempat khas di mana permainan bingo boleh dimainkan.

Dewan Bingo menjadi perkara besar; kawasan yang berasingan telah ditandakan untuk pemain bingo dan permainan bingo tradisional dengan kadbod dimainkan.

Variasi

Semasa bingo menjadi lebih popular, orang ramai menemui variasi baharu dengan corak kemenangan dan kad nombor yang berbeza. Negara yang berbeza mula menggunakan versi permainan bingo yang berbeza; 75 bola bingo mencengkam Amerika manakala 90 bola bingo melanda UK, Australia dan Asia.

Bingo dalam talian

Bingo papan klasik tradisional telah muncul dalam avatarnya yang terbaharu dan popular secara universal sebagai bingo dalam talian, menawarkan bonus yang luar biasa kepada pemain dan menarik mereka seperti magnet.

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *